woensdag 20 december 2017

Pasteitje met Kip, Prei en Ham

Deze kippenpasteitjes zijn heel moeilijk om vanaf te blijven. Na het maken van de foto, heb ik er alwéér een opgesnoept. Als je ze voor Kerst gaat maken, probeer het dan eerst een keer uit. Je moet even wat handigheid krijgen met het deeg. Ze hoeven er heus niet perfect uit te zien. Dat maakt ze gewoon nog een stuk mooier, vinden wij. Serveer er 2 per persoon, als hoofdgerecht.

https://bijlon.blogspot.nl/2017/12/pasteitje-met-kip-prei-en-ham.html



Wat heb je nodig voor 12 pasteitjes?

400 gram hartige taartdeeg, koelvers
200 gram kipfilet, in stukjes gesneden
1/2 dikke prei, gewassen en in dunne ringen gesneden
100 gram achterham (plakjes) in stukjes gesneden
100 ml (plantaardige) room
2 theelepels gerookte paprikapoeder
1 ei
zout en peper
olijfolie
boter voor het invetten van de muffinvorm
wat bloem

verder nodig:
muffinvorm voor 12 stuks
ronde uitsteekvorm met een doorsnede van ongeveer 9 cm (of gebruik bijvoorbeeld een breed glas)
kleine uitsteekvorm, om een gaatje te maken in het deegdekseltje (of gebruik hiervoor een los slagroom spuitmondje)
deegroller

Hoe maak je Pasteitjes met Kip, Prei en Ham?

1. Doe de blokjes kipfilet in een pan met een beetje olijfolie, bestrooi met het gerookte paprikapoeder en bak het al roerend, op middelmatig vuur, ongeveer 4 minuten.
2. Voeg de prei toe en bak een minuutje of 2 mee.
3. Doe de stukjes ham in de pan en bak heel even, al omscheppend, mee. Breng de vulling goed op smaak met zout en peper.
4. Haal de pan van het vuur. Laat het kipmengsel wat afkoelen.
5. Vet de muffinvormpjes in met boter.
6. Verwarm de oven voor op 200 graden C (heteluchtoven) en pak je deeg erbij.
7. Rol de plak deeg uit. Pak je deegroller en rol, op een met bloem bestoven werkblad, het deeg verder uit.
8. Pak je grote uitsteekvorm erbij en steek 12 rondjes uit. Duw ze in de muffinvormpjes.
9. Verdeel het kipmengsel over de vormpjes. Druk de vulling een beetje aan.
10. Van het overgebleven deeg maak je 12 dekseltjes. Je kunt het deeg opnieuw uitrollen en uitsteken, of maak 12 balletjes, die je daarna met de deegroller en verder met je hand platdrukt en wat uitrekt, totdat het groot genoeg is. Maak in het midden een rondje, steek het uit.
11. Meng de room met het ei en breng goed op smaak met zout en peper.
12. Verdeel het ei-roommengsel over de muffinvormpjes, giet het voorzichtig op de vulling in de deegbakjes.
13. Leg de dekseltjes erop en druk, zo goed als het kan, tegen de randen aan. Eventueel kun je de randen eerst natmaken, dan plakt het beter.
14. Schuif de pasteitjes de oven in en bak ze in ongeveer 35 minuten gaar en goudbruin. Haal ze uit de vormpjes en laat ze iets afkoelen op een rooster, voordat je ze serveert.
Geniet ervan!

Misschien vind je dit ook lekker:
Beef Guinness Pie
Meer receptenbekijken? Breng hier een bezoek aan het Bij Lon Receptenregister!