De Moestuin week #39

We zijn stukje bij beetje bezig om de moestuin winterklaar te maken. Dit betekent dat bijna al het "afval" dat uit de moestuin komt, weer teruggaat naar de aarde. Verder namen we weer wat heerlijke groenten mee naar huis. Wat is het toch geweldig als je een prei oogst, naar huis gaat en deze direct bereidt. Daar kan ik echt heel erg van genieten. Verser kan bijna niet.

https://bijlon.blogspot.nl/2017/09/de-moestuin-week-39.html




In een moestuin produceer je best wat groenafval. Veel mensen brengen dit weg naar een groendepot, maar je kunt het ook direct zelf teruggeven aan de aarde. Want als je de aarde voedt, blijft het vruchtbaar. Je grond wordt steeds beter van kwaliteit. De structuur wordt luchtiger, het houdt langer vocht vast en het is voedzamer voor de planten.

Meerdere composthopen

Je kunt natuurlijk een composthoop maken op een vaste plek. Dat is heel fijn, als je van een opgeruimde tuin houdt. Eerder heb ik al geschreven wat je wel en niet kunt composteren. (Onderaan vind je een link naar dit artikel.) In de moestuin maken wij verschillende composthopen, gewoon op de "bedden" zelf. Er is ook een vaste composthoop, netjes in een compostbak, waarvan we de compost het volgende seizoen gebruiken. Sommige gewassen willen we dan wat extra voeding geven. De andere stapels groenafval liggen op verschillende plekken. Misschien niet heel netjes en leuk om te zien, maar dat is toch maar tijdelijk.


Composteren op de bedden zelf

Wat je merkt is dat deze kleinere composthopen veel sneller composteren. Je schept het wat makkelijker, tussendoor, om. Je hoeft niet zo'n hele compostbak om te "gooien", wat best zwaar werk is. Als de kleinere composthopen voldoende gecomposteerd zijn, verspreiden we het over het desbetreffende "bed". Zo verbeter je je grond op een heel makkelijke en zeer goedkope manier. Je hoeft niet eens te sjouwen met zakken, emmers of kruiwagens compost. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?

Verder is het erg fijn als je je eigen compost gebruikt, omdat je precies weet wat erin zit. Het is gratis en het kost bijna geen moeite. Ideaal toch? Wij zien alleen maar voordelen. 

Maak jij ook je eigen compost? Dit kan zelfs in de achtertuin, in een vaste bak.

Weten wat je wel en niet kunt composteren? Lees dan hier verder.

Op zoek naar een lekker recept?

Volg je ons al op Insta? Daar kun je meer zien over Bij Lon.