woensdag 5 april 2017

Fetabrood met Olijven

Na een kijkje in de koelkast ontstond er een idee voor een fetabrood met olijven. Deze gaan we zeker vaker maken! Lekker met een beetje roomboter erop. 

Fetabrood met Olijven




Broodbakmachine voor kneden en rijzen

Brood bakken is helemaal niet moeilijk. Je moet er wel even de tijd voor nemen. Wij gebruiken graag een broodbakmachine. Niet om het brood in te bakken, maar wel om het deeg in te kneden en te laten rijzen. Ideaal! Gekregen van paps en mams die de machine bijna nooit gebruikten. We vertelden aan vrienden dat wij brooddeeg en pizzadeeg maakten in de broodbakmachine. Zij wilden dit ook proberen en kochten er een. Het werkt aanstekelijk.

Wat heb je nodig voor een Fetabrood?

500 gram (bio) bloem (en iets extra, om te bestuiven tijdens kneden met de hand)
260 ml water (lauwwarm, als je met de hand gaat kneden)
200 gram feta, in blokjes gesneden

100 gram groene olijven naar smaak, zonder pit, grof gesneden
1 eetlepel gedroogde oregano
25 gram olijfolie
7 gram gist
eventueel een snufje zout (denk eraan dat olijven en feta ook al zout zijn)


Hoe maak je Fetabrood met Olijven?

Voor mensen met een broodbakmachine: 


1. Doe alle ingrediënten, behalve de feta, olijven en oregano, in het bakblik van de machine. Zorg dat het zout niet direct in aanraking komt met het gist. Zet de machine aan op het deegprogramma.

2. Haal het deeg, als het klaar is, uit de machine. Kneed nog heel even door op een met bloem bestoven werkblad.


Voor als je met de hand gaat kneden: 


1. Doe alle ingrediënten, behalve de feta, olijven, oregano en het water, in een kom. Zorg dat het zout niet direct in aanraking komt met het gist. Giet beetje bij beetje wat water in de kom en kneed alles goed door. Ga door totdat je een klomp deeg hebt.

2. Strooi wat bloem (tegen het plakken) op het werkblad en leg de klomp deeg erop. Kneed het deeg ongeveer 10 minuten stevig door.

3. Leg het deeg terug in de kom, dek het af met een bebloemde of vochtige theedoek en laat een uur rijzen.

4. Haal het deeg uit de kom en kneed opnieuw goed door.

Vervolg voor beide methodes:

1. Kneed de feta, olijven en oregano door het deeg. Vorm er een brood van en leg op een bakplaat met een stuk bakpapier. Verwarm de oven voor op 200 graden C en laat het brood in de tussentijd gewoon rusten.

2. Schuif het brood de oven in en bak het gaar en goudbruin in ongeveer 45 minuten.

Geniet ervan!

Misschien vind je dit ook lekker:


Geen opmerkingen: