Zaaien in februari deel 1

Yes! Wat heerlijk om weer wat groenten voor te zaaien voor de moestuin. Het lijkt nog wat vroeg, de maand februari. Toch kun je al een eerste lading plantjes zaaien. Lees snel verder wat je nu alvast kunt doen!



Zaaien in februari

 

Tuinbonen

Vorig jaar oktober, hadden wij nog geen zicht op een nieuwe moestuin. Verschillende mensen boeken veel succes met buiten zaaien van tuinbonen in oktober. Iets wat wij volgend jaar zelf ook zeker gaan doen. Dan hebben ze wat voorsprong. Je kunt ook prima in deze tijd van het jaar je tuinbonen zaaien. Zelf zaaien we ze binnen voor, in bakjes. Zodra ze klein, maar groot genoeg zijn, harden we de planten af en kunnen ze naar buiten, in een koude bak. Als ze dan nog iets groter en sterker zijn, zet ik ze in de volle grond. Daarover later meer. Eerst zaaien.

Hoe zaaien wij tuinbonen binnen voor?

De zaden duwen we elk in een potje met vochtige potgrond, ongeveer op een diepte van 2x hun eigen dikte. Dan schuiven we er weer wat aarde overheen, maken we het gat dicht. Houd ze vochtig, maar niet te nat. Anders kunnen de zaden gaan rotten. Zet ze in een koele kamer, op de vensterbank. De tuinbonen komen met een beetje geluk na een week op. Het kan ook een week of drie duren. Hoe dan ook, begin snel, anders heb je pas later in het jaar tuinbonen en dus meer kans op luis. Dat wil je natuurlijk graag voor zijn.

Kropsla zaaien

Verder zaaien we alvast wat kropsla en rucola voor. Ook binnen op de vensterbank in een koele kamer. (Ja, straks staan hier alle vensterbanken weer vol. Dan lijkt het net een kwekerij, haha.) Sla is een koude kiemer. De kropsla zaaien we in een wat grotere bak. Zodra de slaplantjes al wat steviger zijn, ongeveer 5 cm, planten we elk slaplantje over in een apart bakje, waarover later meer. Zaai niet te dicht op elkaar. Strooi gewoon wat zaden uit de losse hand in het bakje met vochtige aarde en bedek met een dun laagje droge aarde.

Rucola zaaien

Dit is, net als kropsla, een koude kiemer. Rucola zaaien we ook binnen voor, op dezelfde manier als de kropsla. Later planten we ze alleen niet apart over. We harden ze af en zetten ze in toefjes direct in de volle grond. Hoe we dat doen, zie je later. Zie jij jouw zelf gekweekte rucola in gedachten al als salade op je bord liggen? 


Hoe houd je de bakjes vochtig/geef je ze water?

Als je ze met de gieter water geeft, dan heb je kans dat je zaden wegspoelen. Het beste is om ze, vinden wij, (bij potjes met gaten aan de onderkant) vanaf de onderkant water te geven. Je zet ze dan in een laagje water en de grond zuigt op wat het nodig heeft. Ook kun je de plantenspuit gebruiken om je zaailingen direct op de aarde (aan de bovenkant) water te geven. 

Probeer gewoon eens wat uit

Waarschijnlijk is er niet één iemand die hetzelfde tuiniert als jij. Iedereen doet het op zijn of haar eigen manier. Daarom is er niet één manier die het beste is. De meeste mensen houden de grote lijnen aan, van hoe je het gewas hoort te kweken. Daarna geven ze er hun eigen draai aan. Probeer gewoon wat voor jou het beste werkt. In de loop van de tijd ontwikkel jij je eigen tips en trucs. Ook handig als je bij een moestuinvereniging tuiniert en nog niet zo ervaren bent: vraag gewoon hoe andere mensen hun gewassen kweken. Maak een praatje. Er zijn mensen die al zoveel jaren een moestuin hebben, dat ze je er veel over kunnen en vaak ook graag willen vertellen. En als je, zoals wij, al jaren tuiniert: er valt altijd wel iets te leren van anderen. Je bent nooit uitgeleerd! Dus valt er altijd wel iets nieuw te ontdekken. Leuk! 

Spaanse peper

De  peperplanten zijn al gezaaid en staan op de vensterbank. Zo groot als op de foto hieronder zijn ze nog niet. Die zijn van een paar jaar geleden, in de maand mei. Zo groot moeten ze in ieder geval zijn om uit te planten, zodra alle kans op vorst is geweken. Dat duurt dus nog even.  

Wil jij je eigen Spaanse pepers kweken?

Eerder dit jaar schreven we al hoe je je eigen pepers kunt kweken. Wil jij je eigen Spaanse pepers kweken? (Aanrader!) Met een mooie zomer zul je hier enorm veel plezier aan beleven. Lees hier precies hoe je je eigen pepers kweekt.