Schoffelen versus Spitten

Er lijkt een verschuiving plaats te vinden in moestuinen. Spitten wordt minder en schoffelen wordt meer? Wat is nu het beste? Lees verder


Schoffelen versus Spitten



Schoffelen versus spitten, dus. Steeds meer mensen schoffelen het liefst en laten spitten achterwege. Er ontstaan steeds meer leuke discussies tussen moestuinfanaten. Ieder probeert de ander te overtuigen. Misschien moet iedereen gewoon doen wat hij/zij denkt dat goed is voor de tuin. Probleem opgelost.

Gaan wij spitten of schoffelen?

Als de grond niet te vast is, houden we het graag bij schoffelen. Wij zijn van mening dat in de bovenste laag aarde namelijk de meeste voedingsstoffen zitten. Ook het meeste leven. Dat willen we graag zo laten en zo min mogelijk verstoren. Waar nodig, lichten we met een riek hier en daar wat grond op, om het nog iets luchtiger te maken. Is dit het beste? Niets is het beste. Wat het beste is voor jouw tuin, bepaal je namelijk zelf.

Met de tong op de hielen

Beide methodes hebben wij natuurlijk uitgeprobeerd. Spitten is goede sport. Met de tong op de hielen werk je je een slag in de rondte. Het resultaat mag er zijn. Wat een nette grond krijg je dan. Dag, onkruid, hallo moestuin. 

Schoffelen is makkelijk of niet te doen

Dat schoffelen ook zwaar kan zijn, bewijst een ingeklonken grond met veel onkruid. Dan ben je wel even bezig en ga je toch nadenken over spitten. Een ingeklonken grond kun je namelijk slecht bewerken.


Goede bodemstructuur

Jaar na jaar wordt de bodemstructuur van je moestuin beter, mits je daarvoor zorgt. Het is zaak om voldoende organisch materiaal (compost) aan de grond toe te voegen. Hierdoor wordt het voedzaam voor je planten en de grond luchtig. Ook wordt vocht beter vastgehouden en ontstaat er meer bodemleven. Een goede grond is de basis van een gezonde moestuin. 

Verschillende grondsoorten

Natuurlijk heb je niet allemaal te maken met dezelfde grondsoort. Elke grond heeft zijn voordelen en nadelen. Een kleibodem houdt beter vocht en voedingsstoffen vast dan zandgrond. Daarentegen warmt zandgrond sneller op en moet je met een kleibodem nog iets langer geduld hebben voordat je in de volle grond kunt zaaien. Een leembodem zou het meest geschikt zijn voor een moestuin. 

Wat je ook voor bodem hebt, zorg er goed voor. Dan heb je de meeste kans op mooie, gezonde, gewassen.

Lees ook:

Nieuwe moestuin, moestuinplan en combinatieteelt  
Kweek je eigen Spaanse Pepers  
Zaaien in februari deel 1: tuinbonen, kropsla en rucola