Nieuwe Moestuin

Eindelijk is het zover. De nieuwe moestuin van Bij Lon is een feit. De grootte van de tuin is 100m2. De voorbereidingen voor het nieuwe tuinseizoen zijn begonnen! 

https://bijlon.blogspot.nl/2017/02/nieuwe-moestuin.html



Aan de kale grond kun je natuurlijk nog niet veel zien. Wat heel handig is, is dat er nog koolsoorten staan. Dan kan ik hier rekening mee houden, tijdens de wisselteelt. Anders krijg je ziektes in de grond en dat willen we niet.

Wat is wisselteelt?

Als je al ervaring hebt met een moestuin, dan ben je wel op de hoogte van wisselteelt. Als je net begint, is het fijn om te weten dat wisselteelt noodzakelijk is, als je je bodem zo gezond mogelijk wilt houden. Dit is van nog meer factoren afhankelijk, maar daarover later meer. Eerst een makkelijk voorbeeld van wisselteelt, in onderstaande afbeelding.


4-jarige wisselteelt

Je maakt vakken in de moestuin, minstens 4 en het liefst meer. Tussen de bedden/vakken, maak je paden. Bovenstaande keuzes zijn voorbeelden van soorten gewassen: de koolsoorten, uienfamilie, peulen en de wortelgewassen. Elk jaar kweek je op het volgende stuk dezelfde gewassen. In het eerste vak staan bijvoorbeeld allerlei koolsoorten. Volgend jaar, zet je de kolen absoluut niet op dezelfde plek, maar in het vak waar nu de uiensoorten groeien. De uien kweek je dan waar nu de peulen groeien en ga zo maar door. Er zijn gewassen, waarbij je snel ziektes in de grond krijgt als je ze niet elk jaar netjes verplaatst. Dit zijn in ieder geval koolsoorten en aardappelen. Wisselteelt is dus van groot belang, om je grond gezond te houden, zodat je kans hebt op mooie gewassen. Vaste planten doen niet vaak mee aan de wisselteelt. De meeste vaste gewassen blijven natuurlijk op hun vaste plek. Enkele van deze planten moeten eens in de zoveel jaar wel verplaatst worden.


Combinatieteelt

Zelf zijn we ongeveer 10 jaar geleden begonnen met een eenvoudige wisselteelt. We zetten de soorten bij elkaar in een vak. Nu doen we graag ook aan combinatieteelt. Door sommige gewassen naast elkaar te zetten, krijg je bescherming en heb je kans op betere resultaten. Dit noemen ze goede buren. Sommige combinaties zijn niet goed, de planten zitten elkaar dwars. Dit zijn dan de slechte buren. Het moestuinplan van onze nieuwe moestuin is al klaar. Daar zal ik enkele combinaties van goede buren in uitleggen.


Moestuinplan

Een moestuinplan is heel handig, want volgend jaar weet je vaak niet meer waar alles heeft gestaan. Dan mislukt een goede wisselteelt. Als je ook nog aan combinatieteelt doet, weet je het helemaal niet meer. Daarom hebben we een moestuinplan gemaakt. Die van ons ziet er zo uit:


Moestuinplan Bij Lon 2017


Combinatieteelt in onze tuin

Je ziet hierboven dat onze moestuin verdeeld is in 6 vakken. Deze vakken hebben we ook weer verdeeld in rijen, of kleinere vakken. We hebben erop gelet dat het goede buren zijn voor elkaar. We houden van een gezellige sfeer ;-) Je kunt allerlei informatie vinden in boeken of op internet over goede buren en slechte buren in de moestuin. Er bestaan hele lijsten van. De combinaties die wij het meest belangrijk vinden, beschrijven we hieronder.


Wat wij een belangrijke combinatieteelt vinden

  • Naast de aardappelen zetten we graag Afrikaantjes, tegen aaltjes. 
  • Naast de wortelen, zetten we uien tegen de wortelvlieg.
  • Naast de peulen groeit straks Oost-Indische kers, omdat luizen eerder op Oost-Indische kers gaan zitten dan op peulen. Zo heb je minder kans op luis aan peulenplanten.

De drie zusters

Dit zijn voor ons in ieder geval belangrijke combinaties. Verdiep je eens verder in combinatieteelt. Erg leuk en handig. Een mooie en oude combinatie is de drie zusters. Dit hebben we weleens geprobeerd maar het is toen niet gelukt. De maïs groeide destijds niet snel genoeg. De drie zusters is een combinatie van maïs, bonen en pompoen. De boon groeit om de stengel van de maïsplant heen. Aan de voet van de maïs groeit pompoen. Deze plant bedekt de aarde en zorgt dat het vocht beter in de grond blijft zitten. Bescherming tegen uitdroging, dus.

Voorbereidingen moestuin

Wat je allereerst kunt doen is bedenken wat je in je moestuin wilt kweken. Kweek vooral wat je lekker vindt of wat je lekker lijkt. Houd je niet van bieten, dan lust je straks de bieten uit de moestuin vast ook niet :-) Bestel je zaden online, of koop ze in de winkel en maak daarna je moestuinplan. Daar begin je mee. Heb je een nieuwe moestuin, maak dan wat foto's voor jezelf. Dan heb je ook beter in je hoofd hoe je moestuinplan eruit moet komen te zien. Helpt bij ons in ieder geval :-) Heb je al een moestuin, pak dan je moestuinplan van vorig jaar erbij. Zo weet je zeker dat je je niet vergist. Mits je niet gesmokkeld hebt tijdens het seizoen, door toch een beetje van je plan af te wijken. Iets wat bij bijna iedereen weleens gebeurt ;-)

Een septemberoogst


Volgende week

Volgende week gaan we verder met de voorbereidingen op het moestuinseizoen. We kunnen alvast binnen wat voorzaaien en als het niet te koud is doen we al wat klusjes in de moestuin. Fijne week!

Zin in iets lekkers bij koffie of thee als je je moestuinplan maakt? Misschien vind je dit wel leuk om te maken:

Boterkoek met Vanillesuiker

Of toch liever dit:

 
Appelcake met Kaneel