Kweek je eigen Spaanse Pepers

De start van het nieuwe zaaiseizoen! We beginnen met Spaanse Pepers. Het is heel handig om deze zelf te kweken. In de winkel betaal je er aardig wat geld voor. Leuk om ze te oogsten is het later in het jaar natuurlijk ook! Zelfgekweekte pepers, die eet je toch met een ander gevoel dan gekochte. Ben je er klaar voor? We gaan beginnen met zaaien.

Kweek je eigen Spaanse Pepers



Houd je wel van een beetje pittigheid in je gerechten? Wacht niet langer, ga naar het tuincentrum en koop een zakje zaadjes voor Spaanse peperplanten. Nu kun je zoveel peperplanten kweken en (later) oogsten als je wilt, mits het lukt natuurlijk ;-) In de supermarkt zijn pepers aardig aan de prijs.
 

In potten en bakken kweken

Als het een mooie zomer wordt, boek je veel succes. Bang voor een Hollandse zomer? Dan kun je overwegen om ze in potten te planten. Deze kun je bij slecht weer in de vensterbank zetten en bij mooi weer buiten. Groeien ze buiten in potten, dan hebben ze elke dag water nodig.
 

Pepers staan vrolijk in tuin of op terras

De Spaanse peperplant ziet er leuk uit in je tuin of op het terras, met fleurige (eerst) groene en (daarna) rode vruchten. Plant ze wel uit op een warm plekje, op het moment dat er geen kans meer is op nachtvorst. Of zet de pot op een warme, beschutte plaats op je terras. Eerst maar eens zaaien!

 

Hoe zaai je pepers?

Bepaal hoeveel peperplanten je graag in de tuin wilt. Vul een bakje met aarde en besproei met water. Leg drie zaden in elk bakje, strooi er een dun laagje aarde overheen en zet het potje in de vensterbank, liefst in een kweekkasje. Zaden van peperplanten ontkiemen bij minimaal 21 ºC. Daarom is een kasje in de vensterbank handig. Laat de grond niet uitdrogen. Je wacht totdat de zaden uitkomen, de plant zijn uiteindelijke blaadjes heeft en wat gegroeid is. Geef vanaf dat de zaden ontkiemen, regelmatig water en ventileer het kasje goed. Zodra de plantjes groter zijn en meer ruimte nodig hebben, bepaal je welke peperplant het sterkst is. Deze laat je in het potje staan en de rest verwijder je. Eventueel kun je de verwijderde planten ook elk nog in een apart potje planten. De potjes kun je nu buiten de kas, in de vensterbank, verder laten groeien.
 

Uitplanten, oogsten en bewaren van pepers

Als de planten te groot worden voor de potjes, dan zet je ze over in een grotere pot. Aan het begin van de zomer kun je ze buiten zetten of uitplanten. Laat ze in het begin afharden, door ze eerst een aantal dagen overdag buiten te zetten en 's avonds weer binnen te halen. Na ongeveer 3 dagen kun je ze, ook 's nachts, buiten laten. Oogsten doe je in de nazomer. Als je oogst groot is, dan kun je ook pepers drogen. Rijg ze met een naald aan een dunne draad en hang ze op een warme, droge plek in huis. Zijn ze droog, dan verpulver je de pepers en je bewaart ze in een potje. Gebruik hiervoor een vijzel. Zorg dat de pepers niet in aanraking komen met je huid en adem tijdens het verpulveren de peperlucht niet in. Die kan best heftig zijn. 

Nog pepers aan je plant aan het einde van het moestuinseizoen?

Zonde om die pepers weg te gooien. Je kunt er nog iets langer van genieten. Zet de peperplanten hiervoor aan het einde van het moestuinseizoen binnen, op de vensterbank, in potten. Als je geluk hebt, kun je in de herfst nog een tijdje verse pepers van je planten op de vensterbank oogsten.