Quiche Lorraine

Hartige taart? Denk dan eens aan de klassieker Quiche Lorraine. Je kunt het deeg zelfs makkelijk zelf maken. Eet er nog een salade bij en je maaltijd is weer compleet.

Quiche Lorraine

 
Hoe lekker Quiche ook is, ik eet het maar niet te vaak. Want het is VET en vaak zout. Dat maakt het juist zo lekker. Wanneer je ook zelf het deeg maakt, dan weet je precies hoeveel boter erin gaat. Voor mezelf vind ik het het altijd een wake-up call. Als je het koopt, denk je er vaak niet zo over na. Bewust een dagje vettig en zoutig dus en daar genieten we af en toe heeeel erg van.


Wat heb je nodig voor 4 personen?

250 gram bloem
250 gram crème fraîche
150 ml melk
125 gram koude boter, in blokjes gesneden
120 gram geraspte kaas naar keuze (geen oude kaas)
5 eieren
200 gram (bio) spekblokjes
snufje zout
wat versgeraspte nootmuskaat
klein beetje koud water

Hoe maak je Quiche Lorraine?

Het deeg:
Doe de bloem, boter, 1 ei en een snufje zout in een kom en giet er een klein beetje koud water bij. Meng het met je hand en kneed het snel tot een soepel deeg. Eerst is het nog wat kruimelig, maar iets later zie je dat zich een deegklomp gaat vormen. Leg het deeg, ingepakt in bijvoorbeeld vershoudfolie, een uur in de koelkast. Vet intussen een bakvorm in met een doorsnede van ongeveer 27 cm. Bestrooi met een dun laagje bloem.

Na een uur haal je het deeg uit de koeling en rol je het op een met bloem bestoven blad uit. Rol het deeg als het groot genoeg is voor je vorm, om je deegroller. Zo kun je het weer makkelijk uitrollen boven je vorm zonder dat het gaat scheuren als je het oppakt.

Bekleed de vorm met het deeg, haal het overtollige deeg weg en prik met een vork flink wat gaatjes in de deegbodem. 

De vulling:
Verwarm de oven voor op 200 graden C. Bak de spekblokjes gaar en goudbruin in een pan zonder olie. Laat even afkoelen. Verdeel het uitgebakken spek, zonder het vet dat is vrijgekomen tijdens het bakken, over de deegbodem. Zet de vorm alvast op een bakplaat die je straks zo de oven in kunt schuiven. 

Meng 4 eieren met de crème fraîche, melk, kaas en wat nootmuskaat. Klopt goed door elkaar en giet het mengsel in de vorm. Schuif de bakplaat met vorm de oven in en bak in ongeveer 40 minuten goudbruin en gaar. Eet het warm of koud. Geniet ervan!



Misschien vind je dit ook interessant: Rauwe Bietencarpaccio


Rauwe Bietencarpaccio