vrijdag 9 september 2016

Bapao

Bapao maken is een leuk klusje voor het weekend. Een gestoomd broodje, gevuld met gekruid gehakt. Serveer het warm, met wat chilisaus. Geniet van jouw zelfgemaakte weekendsnack!

Bapao




De eerste keer dat je bapao maakt is niet altijd heel makkelijk. Daarom is dit een recept voor als je iets meer tijd hebt. Oefening baart kunst. Dit broodje vind ik zo lekker, dat ik zeer binnenkort weer bapao maak. De bapao's gaan er keer op keer mooier uitzien. Je wordt er steeds handiger in. Gewoon doorgaan, dus ;-)

Wat heb je nodig voor 10 stuks?

Voor het deeg:
500 gram patentbloem
ongeveer 350 ml lauw water
7 gram gist
1 theelepel honing

Voor de vulling:

300 gram rundergehakt
1 ui, gepeld en in zeer kleine stukjes gesneden
2 eetlepels sojasaus
1 uitgeperst teentje knoflook
2 theelepels korianderpoeder
1 theelepel komijnpoeder
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel sambal
bakpapier

Hoe maak je bapao?

Doe de bloem in een kom. Voeg de gist en de honing toe. Schenk er wat van het water bij en roer met een houten lepel door. Giet er steeds weer wat water bij, totdat het deeg een klomp wordt. Kneed het deeg nu verder met je handen, ongeveer 10 minuten, door. Plakt het te erg, bestrooi dan met wat bloem.

Dek het deeg af en laat het ongeveer 15 minuten reizen. Zet intussen een pan op het vuur, doe het rundergehakt, samen met ui en knoflook, in de pan. Meestal bevat rundergehakt van zichzelf al voldoende vet, dus je hoeft dan geen olie te gebruiken om in te bakken. Lukt het niet, voeg dan wat olie toe. Bak het gehakt totdat het gaar is. Voeg dan alle kruiden toe, de sambal en sojasaus. Bak nog heel even mee en roer goed door. Laat het gehaktmengsel afkoelen.

Verdeel de bapao in 10 stukken. Maak van een stuk deeg een bolletje. Knip een stuk bakpapier af dat een flink stuk groter is dan het bolletje. Maak het bolletje plat met je hand en vul met een flinke eetlepel gehakt. Vouw de buitenkanten naar binnen en druk het deeg goed aan. Zorg voor een goed afgesloten pakketje. Plakt het deeg niet voldoende aan elkaar op de naden, maak het dan met wat water een beetje vochtig. Leg het gevulde deegbolletje met de naden naar beneden, op het stukje bakpapier.

Vul zo de overige stukjes deeg en zorg dat elk deegbolletje zijn eigen bakpapiertje krijgt. (Het deeg plakt heel erg. Daarom laat je het bakpapier er gewoon opzitten tijden het stomen, totdat het gaar is en je de bapao gaat eten.)  Dek de deegpakketjes af en laat het een uur rijzen.

Breng water voor je stoomandje aan de kook. Vul de stoommand met de broodjes met bakpapier en stoom in ongeveer 16 tot 20 minuten gaar. Haal het bakpapier van de bapao, zodra je het gaat eten. Eet het warm, met wat chilisaus. Fijn weekend!

Misschien vind je dit ook interessant: Pindasoep

http://bijlon.blogspot.nl/2015/06/pindasoep.html




Geen opmerkingen: