woensdag 7 oktober 2015

Suikermaïs

Al een tijdje bekeek ik mijn suikermaïs, om het juiste tijdstip van oogst te bepalen. De draden waren bruin. Daarom deed ik ook de rest van de oogsttest.




Gisteren deed ik de "oogsttest" voor maïs

  • De draden, aan de bovenkant van de dichte maïskolf, moeten er bruin en verdroogd uitzien.
  • Als je de bladeren van de dichte maïskolf loshaalt, dan moet er een gele kolf tevoorschijn komen.
  • Druk met je nagel in een maïskorrel en er moet melkachtig vocht uitkomen. 

Mijn maïs slaagde voor de test

Dit betekende oogsten en zo snel mogelijk de pan in. Waarom zo snel? Na de oogst begint de maïs direct zijn suiker om te zetten in zetmeel. Dus hoe langer je wacht, hoe minder zoet je maïs smaakt.

Bereiden van maïs

Hup, zo snel mogelijk de pan in dus. Ruim water in de pan doen en aan de kook brengen. Maïs kook je in ongeveer 20 minuten gaar. 


Tip

Is je maïs eerder bereid dan de rest van je avondeten? Laat het na het koken gerust, van het vuur af, in het hete water liggen. Dan blijft het nog wel een tijdje warm.

Hoe ik het liefst maïs eet

Nou...met een beetje knoflookboter. Lekker laten smelten op de warme maïskolf. En dan mijn tanden erin! Mmmm...

 

Geen opmerkingen: