Shortbread en winterklaar maken van de tuin

Het begint al flink koud te worden. Dat vraagt om het winterklaar maken van de tuin en daarna de geur van vers shortbread.




De moestuin krijgt steeds meer lege plekken. Koolmezen hebben het druk met zonnebloempitten eten. Ik hoor een hoop geritsel in de tuinen om mij heen en zie de uitgebloeide zonnebloemen heen en weer dansen. Nu staat er nog sla, andijvie, broccoli, courgette, paksoi, maïs en boerenkool in onze tuin. De afgestorven planten gooi ik op de composthoop. Als ik de tuin, voor de winter, netjes achterlaat dan kan ik in het voorjaar snel weer beginnen. Dan heb ik  een nette start en hoef ik niet zoveel onkruid te wieden.

Mulchen of groenbemester

Om de grond te beschermen in de winter, kun je een groenbemester zaaien. Niet alle groenbemesters zullen nu nog aanslaan, daarvoor is het al te laat in het jaar. Winterrogge is wel nog een goede optie. Zelf kies ik ervoor om een laagje organisch materiaal op de bedden aan te brengen, voor overwintering. 


Shortbread; omdat het zo lekker is

In de zon voelt het buiten nog lekker aan, maar is die weg dan is het meteen weer fris. Dat vraagt om de geur van versgebakken shortbread in huis, om er daarna lekker van te genieten. Ik doe er graag een flinke snuf kaneel in, voor een herfstige smaak.

Wat heb je nodig voor shortbread?

200 g volkorenmeel
100 g boter op kamertemperatuur
75 g palmsuiker
flinke snuf kaneel
klein scheutje water

Hoe maak je shortbread?

Verwarm de oven voor op 150 graden C. Meng alle ingrediënten door elkaar, totdat je er een deegbal van kunt maken. Rol het deeg uit tot een dunne, ronde lap. Dit kun je meteen het beste op een stuk bakpapier doen, die je daarna makkelijk weer op de bakplaat legt. Prik met een vork gaatjes in het deeg. Nu snijd je met een mes allemaal "taartpuntjes". Bak de koek ongeveer 35 minuten in de oven. Laat het helemaal afkoelen en breek de koek daarna in stukken.