maandag 20 juli 2015

Rodebessenlikeur

De rodebessenlikeur is inmiddels in wording. Het staat in de koelkast en ik schud elke dag de ingredi├źnten even door elkaar. In de herfst kun je de likeur zeven en bottelen.


Rodebessenlikeur in de maak
Maak de bessen schoon

Het is even een werkje om de rode bessen of aalbessen schoon te maken. Je wast ze en rist ze dan met een vorkje van de takjes. Doe dit voorzichtig, want het spettert anders alle kanten op. 

Wat heb je precies nodig voor rodebessenlikeur?

Een grote schone weckpot waar alles inpast
1 liter jenever
400 gram rode bessen
200 gram witte basterdsuiker
snufje kaneel

Hoe maak je de likeur?

Doe de bessen in de weckpot, strooi de suiker erop, voeg de jenever toe en een snufje kaneel. Sluit het deksel en schud alles door elkaar. Zet het in de koelkast en schud het dagelijks even, zodat de suiker op den duur oplost. Hierna hoef je niet meer elke dag te schudden, maar af en toe. Dit blijf je doen totdat het herfst is. 

In de herfst is je zelfgemaakte likeur klaar.

Dan is het tijd om je eigen likeur te zeven en in mooie, schone flessen te doen. Het is een stroperige likeur en door de kaneel smaakt het heel herfstig. Het alcoholpercentage is nog eens verhoogd door de suiker. Kijk dus uit, het is sterk spul. Matig van drinken en heerlijk van genieten.


3 opmerkingen:

Anoniem zei

Precies dit zocht ik. Het is weer bessentijd en ik ben het recept van vorig jaar kwijt... Tip voor mensen met een toch al overvolle koelkast: het lukt ook ongekoeld prima! En naast kaneel kun je er nog een over de helft gesneden vanillestokje, een paar kruidnagels en wat kardemom in doen, als je van kruidig houdt. Dank, Madelon, voor dit en alle andere recepten!

Anoniem zei

Oh, en... Wodka is trouwens ook goed. Als het maar een neutrale drank is. Dus profiteer van wat je slijter net in de aanbieding heeft. :-)

Madelon zei

Graag gedaan. Kruidnagel en kardemom klinkt ook goed. Jij ook bedankt voor je tip!